Фудбал Фудбал/Вести

Zvezda i fudbaleri iz Gane

Izvor: FK Crvena zvezda

Defancivac iz Gane koji je juče pojačao Crvenu zvezdu Rašid Sumaila, sedmi je fudbaler ove afričke države koji će nositi crveno-beli dres.

Odmah posle Brazila, Gana se nalazi na drugom mestu kada se gleda broj stranaca iz jedne zemlje koji su igrali za najtrofejniji srpski klub.

Prvi fudbaler iz Gane koji je nosio dres Crvene zvezde je Haminu Draman. Draman je u Zvezdu stigao 2005. godine, kao talentovani devetnaestogodišnjak na poziciji ofanzivno orijentisanog desnog beka. Nažalost, Draman nije imao sreće sa povredama, pa je u dresu Crvene zvezde odigrao svega sedam utakmica, a uspeo je da postigne jedan gol. Nakon svega godinu dana, Draman je napustio Crvenu zvezdu i karijeru nastavio u Genčerbiligiju, a kasnije je igrao i za klubove iz Rusije, potom u Francuskoj, Portugalu kao i Severnoj Americi. I dalje je aktivan fudbaler, ima 32 godine i igra za Infonet iz Estonije. Poznat je i Dramanov gol na Svetskom prvenstvu iz 2006. godine kada je bio strelac protiv Sjedinjenih Američkih Država. Za reprezentaciju je upisao 43 nastupa, uz četiri postignuta gola.

Drugi fudbaler iz ove afričke zemlje bio je Mohamed Aval Isah, koji je u Crvenoj zvezdi nastupao znatno duže. Isah je u beogradskom klubu upisao čak 80 nastupa, a dva puta je bio strelac gola. Isah je u Crvenu zvezdu stigao 2008. godine, a interesantno je da su ga trenirala čak šestorica trenera: Čedomir Janevski, Siniša Gogić, Vladimir Petrović, Ratko Dostanić, Aleksandar Kristić i Robert Prosinečki. Borbeni vezista je vremenom postao fudbaler kojeg su navijači veoma cenili, iako je sa Crvenom zvezdom uzeo samo jedan trofej, i to Kup 2010. godine. Aval Isah je karijeru nastavio u norveškom Rozenborgu, a čak i tamo je često govorio samo najbolje o vremenu koje je proveo u Crvenoj zvezdi i Beogradu.

Li Adi, štoper, je u Crvenu zvezdu stigao na leto 2010. godine iz Čelsija iz Berekuma. Odlikovala ga je velika brzina i hitrost, ali i snaga kojom je nadoknađivao blagi nedostatak visine. Posle sjajne jeseni tokom koje je pokazivao veoma kvalitetne partije, usledio je pad forme, i Li Adi se nije dugo zadržao u Beogradu. Tokom sezone, Adi je zabeležio 36 nastupa za Crvenu zvezdu. Posle Zvezde, Adi je igrao u Kini, Hrvatskoj, a u Srbiju se vratio 2015. godine kada je potpisao ugovor za Čukarički. Međutim, ni na Banovom brdu nije se dugo zadržao. Trenutno tridesetogodišnji fudbaler nastupa za Lusaku iz Zambije.

Četvrti fudbaler iz Gane bio je Nataniel Asamoa koji je u Zvezdu stigao početkom 2012. godine iz Asante Kokoto. Uprkos jakim najavama, nije se pokazao u najboljem svetlu u Beogradu. Zabeležio je 15 nastupa uz jedan postignuti gol, što je bio nedovoljan rezultat za jednog fudbalera sa izraženim ofanzivnim karakteristikama. Nije uspeo da se izbori za veću minutažu kod trenera Prosinečkog, i ubrzo se vratio u Ganu gde i danas igra. Za reprezentacijun je do sada zabeležio osam nastupa.

Abraham Frimpong je postao peti fudbal iz Gane koji je obukao Zvezdin dres. Za razliku od svojih prethodnika, Frimpong je čitavih šest godina proveo u Srbiji igrajući uglavnom za Napredak. Tokom zime 2017. godine, Miodrag Božović se odlučio da mu je Amraham Frimpong potreban kao deo ekipe koja je imala za cilj odbranu titule šampiona. Frimpong je zabeležio neke nastupe tokom te sezone, kao i tokom prethodne kada je na Zvezdinu klupu došao Vladan Milojević. Frimpong se dobro snašao u ulozi rezervnog štopera, u većini utakmica pokazao je pouzdanost i smirenost, pa je na kraju uspeo da sakupi 33 nastupa, uz jedan postignuti gol. Frimpong je ovog leta napustio Srbiju, i karijeru će nastaviti u Ferencvarošu.

Šesti fudbaler iz Gane je jedan od onih koje će navijači verovatno dugo pamtiti. Radi se, naravno, o Ričmondu Boaćiju koji je u Crvenu zvezdu najpre stigao kao pozajmljen igrač, a posle šest meseci Crvena zvezda je postala jedini vlasnik njegovog ugovora. Boaći je bio jedan od ključnih fudbalera koji su Zvezdi pomogli da se vrati na evropsku scenu. Za Crvenu zvezdu odigrao je 48 utakmica, a postigao je čak 39 golova. Dobre partije u Crvenoj zvezdi naplatio je unosnim transferom u Kinu, i sada nastupa za Jiangsu.

Rašid Sumaila je u Crvenu zvezdu stigao takođe kao pozajmljen igrač, a ukoliko se pokaže kao mnogi njegovi prethodnici, postoji dobra šansa da će se Zvezda odlučiti da otkupi njegov ugovor. Rašidu želimo mnogo sreće u dresu Crvene zvezde!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама