Фудбал Фудбал/Вести

Posebna veza Zvezde i 29.

Izvor: FK Crvena zvezda

Da li je sudbina ili nešto drugo, ali postoji neka posebna veza između Crvene zvezde i utakmica koje igra 29. dana u mesecu.

 

540-datum29-3108.jpg

Svi zvezdaši obeležavaju 29. maj 1991. godine sa posebnim emocijama. Tog dana je naš klub postao prvak Evrope u Bariju posle finala sa Olimpikom iz Marseja, ušao u istoriju i postigao uspeh koji nikada neće izbledeti.

Junaci se rađaju na takvim utakmicama, vrednim prepričavanja, postaju heroji koji zauvek ulaze u srca navijača, jer zlatnim slovima pišu najlepše stranice klupske istorije.

Prolazile su godine od tog 29. maja 1991. i čekala se generacija koja će napraviti uspeh u elitnom takmičenju. Onda je došao taj 29. avgust 2018. godine i Vladan Milojević je sa svojim izabranicima ušao u grupnu fazu Lige šampiona, u kojoj će Zvezda prvi put igrati otkako postoji takmičenje u ovom formatu.

Osam džinovskih koraka ovog leta, bez ijednog saplitanja, bez ijednog poraza, obeležilo je crveno-beli juriš ka evropskoj eliti. Preko Spartaksa iz Jurmale, Suduve, Spartaka iz Trnave i Salcburga je Zvezda stigla među najbolje.

Zato će svi zvezdaši sa ponosom pričati o tim duelima igranim 29. u mesecu, oni stariji sa ponosom se sećaju Barija i pričaju naslednicima o čuvenom finalu, dok će ovi mlađi sa posebnim emocijama pamtiti Salcburg.

I to nije sve… Zvezda je upravo 29. novembra, davne 1948. godine osvojila prvi trofej u klupskoj istoriji. Tada je u finalu Kupa Jugoslavije pobeđen Partizan sa 3:0.

Bilo je još pobeda ostvarenih baš na 29. dan u mesecu, kroz evropske kvalifikacije, revanš sa Mecom u 1. kolu kvalifikacija Kupa UEFA 1998. godine, ili pobeda nad Florijanom (3:0) 29. juna prošle godine, kada je započet pohod na ulazak u Ligu Evrope.

Ipak, prva tri navedena datuma imaju veoma specifičnu težinu i nema sumnje da će zauvek biti u srcima svih zvezdaša.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама