Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

“Vintage” је поново у моди, али ће Звезда у гостима морати и против традиције

Црвена звезда се после вођства 2-0 у финалној серији налази на корак од повратка трофеја регионалног такмичења у своје витрине, а жели ли да то учини експресно, мораће да сруши Партизан и своју негативну традицију оличену у 11 везаних пораза у финалним серијама на гостујућим паркетима. Црни низ акумулиран је у три финалне серије са подгоричком Будућношћу и две против вечитог ривала.

Оно што гледамо у досадашњем току актуелне финалне серије, врло подсећа на већ виђено. Црвена звезда се окренула “vintage” моди избором Пионира, приказаном дефанзивном секвенцом у другој утакмици, а и Немања Недовић је подсетио на бољу верзију себе кроз други меч.

ПИОНИР

Предност домаћег терена у АБА лиги показало се као не само питање комфора, већ стратешки елемент који може водити до успеха. Ово је посебно важно у финалним серијама, где је притисак на врхунцу и где сваки детаљ може бити пресудан за освајање титуле. Историја је показала значај домаћег терена, с обзиром на то да је Црвена звезда у претходним сезонама користила ову предност да освоји такмичење, доживевши само један пораз у “Пиониру” током финалних серија.

Још је раније Јанис Сферопулос истицао како је циљ клуба да одбрани предност домаћег терена, што је учињено јучерашњом победом. Оно што преостаје јесте да се ствари заврше пре него буде потребе за организацијом још једном домаћинства.

“Предност 2:0 може да буде нешто и не мора да буде ништа. Имамо искусне играче који ово могу да изнесу. Чека нас дан одмора, покушаћемо да се одморимо и да се припремимо за недељу.” 

Није изненађење што су се црвено-бели окренули Пиониру, гледајући на њихову специјалну конекцију са амбијантом у овој дворани деценијом уназад. Сведочио је о томе и Немања Недовић који је место повратка квалификовао као прави дом Црвене звезде. После оваквог исуства, импресије у корист Пионира изразио је и Јаго – “Овде је боља атмосфера, навијачи су као у Бразилу, где су ближи терену, овде је доста боље, добро је и у Арени.”

ТИМСКА ОДБРАНА У ДРУГОЈ УТАКМИЦИ

За Јаниса Сферопулоса је врло тешко да развије дефанзивне шеме са тимом који није селектован према његовим афинитетима, а који је додатно хендикепиран одсуством поузданог Адама Ханге, али је Црвена звезда већим ангажовањем у другом полувремену друге утакмице примила свега 35 поена.

Велики проблем за црвено-беле био је офанзивни скок Партизана у првом полувремену. У резултатском егалу госте одржавали су скокови Матеуша Поњитке и поени из друге шансе Бруна Кабокла и Алена Смаилагића. Када су у другом полувремену редуцирани ови проблеми у игри, Партизан је покупио свеге један офанзивни скок, те се исто толико пута и нашао у предности, када је било +1 (43-44).

“Ако наставимо да играмо овакву одбрану, неће бити проблема”, Џоел Боломбој

Грчки тренер је за финалну серију сачувао више варијација одбрамбених механизама, за разлику од остварених победа до почетка плеј-офа, које су изгледале сличне једна другој. Резултат свега тога – он је једини тренер на клупи Звезде који је пет пута у низу савладао вечитиг ривала.

НЕДОВИЋЕВА ЕПИЗОДА ИЗ ПРВОГ ПОЛУВРЕМЕНА

Немања Недовић се подсетио на “vintage” себе, а халу довео до усијања. Сјајан перформанс у првом полувремену резултовао је са 21 од 38 Звездиних поена. У наставку се није уписао, али је остао убедљиво на врху листе стрелаца и једна од главних фигура утакмице. Али то нису били само поени. Целокупан енергетски наступ био је на нивоу који је увек тражен од Звездиног бека.

Не заборавимо важну лопту коју је спасио и асистирао за тројку Треја Томпкинса на 28-23, уз још једну украдену лопту за контру.

ЈОШ ЈЕДНА ПОБЕДА И ТИТУЛА

У недељу од 20.30 часова Црвена звезда ће имати своју прву меч лопту и прилику да победом освоји други трофеј у сезони. Играње пред гостујућим навијачима услед важности утакмице је увек изазовно. Једанаест везаних пораза на гостујућим утакмицама у финалима јесу индикативни, али прави тим треба да покаже карактерну и менталну црту и реши ствари у своју корист када је право време, чак иако околности нису приклоњене.

“Биће тешка утакмица, мораћемо да одиграмо савршено пред њиховим навијачима, да не размишљамо о четвртој или петој. Идемо са ставом да се серија завршава у недељу, са жељом да победимо и покушамо да славимо“, Рокас Гедраитис

Ситуација за црвено-беле јесте комфорна, али нема простора за опуштање. Победник ће покупити трофеј, престиж и карту за Евролигу.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама