Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Какво мишљење је изразио независни ревизор о пословању ФК Црвена звезда?

Милован Поповић, овлашћени ревизор међународно признате ревизорске и консултантске куће BDO, извршио је ревизију годишњих финансијских извештаја ФК Црвена звезда и пронашао да  “приложени појединачни финансијски извештаји приказују истинито и објективно, по свим материјално значајним аспектима, појединачну финансијску позицију Клуба на дан 31. децембра 2023. године, као и појединачне резултате његовог пословања и појединачне токове готовине за годину која се завршава на тај дан у складу са рачуноводственим прописима важећим у Републици Србији и рачуноводственим политикама обелодањеним у Напомени 3. уз појединачне финансијске извештаје”.

За разлику од ранијих извештаја у којима су ревизори констатовали забринутост у вези са финансијском стабилношћу клуба и указали на значајне неизвесности које могу утицати на способност клуба да настави са пословањем по начелу сталности због великог недостатак трајног капитала и обртних средстава, са краткорочним обавезама које премашују обртну имовину, овогодишњи извештај, тј. мишљење  ревизора “не садржи резерву” ни по којем питању. То значи да ревизор није наишао на значајне проблеме током прегледа финансијских извештаја и да је уверен у њихову тачност и комплетност. Овакав извештај указује на то да су финансијски извештаји припремљени у складу са релевантним рачуноводственим принципима и да веродостојно представљају финансијско стање и перформансе клуба.

Након вишегодишњих губитака, ФК Црвена звезда је пословну 2023. годину завршио у плусу.  Клуб је након 2022. године када је исказан нето губитак од 9,9 милиона евра, у 2023. године исказао нето добитак у износу од 3,7 милиона евра.

Губитак изнад висине капитала који је у 2022. години износио 10,4 милиона евра је током 2023 године у потпуности покривен, а Клуб је имао позитиван капитал на дан 31. децембар 2023. године, у износу од 4,3 милиона евра.  Група којој ФК Црвена звезда припада је и у 2022. години остварила раст пословних прихода (59%), и идентичан раст пословне активности и у 2023. години. Клуб је у исто време на индивидуалној основи забележио раст пословних прихода од 65% у односу на 2022. годину (26% раст у 2022. години у односу на 2021).

Ипак, забележан је и знатан раст финансијских обавеза, са 63.186.351 евра на 70.595.336 евра. Коефицијент задужености клуба износи 0.81%, што ће рећи да клуб за сваки динар сопственог капитала има 0,81 динара дуга. Ово може указивати на висок степен зависности од спољног финансирања, што може бити знак потенцијалног финансијског ризика.

У наставку погледајте мишљење ревизора:

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама