Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

Шта прети Звезди у плеј-офу? Две сензације које пишу историју

Црвена звезда ће се ускоро прикључити европским квалификацијама, а жребањем у Ниону одлучено је да на последњем кораку за пласман у лигашку фазу Лиге шампиона на мегдан српском шампиону изађе бољи из двомеча Јагелонија (Пољска) — Боде/Глимт (Норвешка), при чему ће наш тим прву утакмицу одиграти на страни, а реванш дочекати на Маракани.

Могли су Звездини представници у седишту УЕФА, Марко Марин и Марко Петровић, да одахну одмах пошто је извучен први пар, јер је Јанг Бојс “са собом” повукао скупоцени Галатасарај, а  до краја су остали ривали које деле нијансе, а утисак је да црвено-бели нису прошли ни најбоље, али ни најгоре. У двомечу против пољског или норвешког првака, Црвена звезда би требало да има статус фаворита, али ће морати да се носи са ривалима којима апетит расте.

БОДЕ/ГЛИМТ

И највећи заљубљеници у фудбалску егзотику вероватно никада нису превише марили за клуб са севера Норвешке који се до пре седам-осам година  граничио између друге лиге и доњег дома Елитесеријена, а онда је Жута хорда постала хит. Не само локални, већ европски.

Осмунд Бјеркан је своју мисију на клупи завршио 2017. године када је вратио Боде/Глимт у елиту норвешког фудбала, да би 1. јануара 2018. године на његово место дошао Шетил Кнутсен који до данашњег дана води потенцијалног ривала Звезде. Дуги стаж који се данас ретко виђа у европском фудбалу није имао почетке које ће указивати на славу коју данас ужива овај клуб, пошто је повратник у највиши ранг норвешког фудбала завршио на једанаестој позицији. Међутим, већ је у наредној сезони Боде/Глимт задивио тамошњу јавност окитивши се сребром са тренером Кнутсеном и тада деветнаестогодишњим Хоконом Евјеном који је изабран за најбољег играча сезоне. Овај левоноги везњак који се може снаћи на позицији шест и осам, али и на крилу, вратио се зимус у свој матични клуб након што је био продат АЗ Алкмару, а отуда данском Брендбију и данас је један од најучинковитијих на терену.

Ако је онда неко помисио да је Боде био инцидент у норвешком фудбалу који ће надаље морати да се врати у реалност и задовољи да опет буде у комфорној зони и изван опасности да се врати у другу лигу, онда се преварио. У 2020. је клуб изашао на европску сцену први пут након 16 година и још ранијег периода из деведесетих у којима није могао да елиминише више од једног ривала. У ковид сезони у којој је играна по једна утакмица, Боде/Глимт је био бољи од два литванска Жалгириса у прва два квалификациона кола, а у трећем је имао привилегију да игра на Сан Сиру против Милана и намучи европског и италијанског гиганта (2-3). Јенс Петер Хаве напунио је око Стефану Пиолију својим продорима по крилу и измамио велики трансфер вредан 4.8 милиона евра. Међутим, после тог бљеска Хаве није завредио поверење у Милану, тражио је континуитет у Ајнтрахту и Генту, да би се попут Ејвена и он у претходном зимском року вратио на место успеха.

Те пандемијске 2020. клуб је стигао до првог освојеног шампионата, а у наредним годинама трајно рекомпоновао поредак у норвешком фудбалу, борећи се са Молдеом за највиши пласман и остављајући истинског великана Розенборг у сенци. Од тада је освојио три титуле и хита ка четвртој као лидер актуелног првенства у којем је већ одиграно 18 рунди. Захваљујући, пре свега, Жутој хорди, Норвежани ће догодине имати два представника у квалификацијама за Лигу шампиона.

Да би то обезбедио, Боде је бележио неке велике, чак и сензационалне резултате и тако посао препознатљиви бренд у Европи. У претходне три сезоне исто толико пута је зимовао у Европи, пролазивши групне фазе Лиге Европе и Лиге конференције. Издваја се понижење за Жозеа Муриња чија је Рома доживела дебакл на северу континента (1-6), да би га излудео и реми на Олимпику (2-2). Није ту био крај њиховим сусретима пошто су се састали и у четвртфиналу до којег су догурали Норвежани преко Селтика и АЗ Алкмара, те победили италијански тим још једном, али мање убедљиво (2-1) што није било довољно за реванш (0-4) након којег је Рома наставила до самог финала и трофеја у новом такмичењу.

У следећој сезони, Боде је желео да направи корак више и пласира се у Лигу шампиона. Добро је ишло до плеј-офа и последњег корака, пошто су на Максимир понели предност из прве утакмице (1-0), да би Динамо након продужетака ушао у групну фазу, а Норвежане послао у нову сезону Лиге Европе у којој су завршили као трећепласирани и пласирали се у нокаут фазу Лиге конференција. Још једно европско пролеће дочекали су прошле године, пошто су завршили иза Клуб Брижа (0-1, 1-3), али показали силу над Бешикташем (3-1, 2-1) и Луганом (5-2, 0-0). У нокаут фази донели су реми из Амстердама против Ајакса (2-2), али су након продужетака елиминисани у својој кући (1-2).

Доста трчања и одговорности у игри чекаће Црвену звезду ако је пут укрсти са Боде/Глимтом. Шетил Кнутсен не одустаје од формације 4-3-3 и свог познатог нападачког стила игре и високог пресинга, који подсећа на гегенпресинг који примењује Јирген Клоп. Поставка његовог тима врло је флексибилна са крилним играчима који често улазе у средину терена. Његова екипа је позната по интензивном трчању и напредним пробијањима, што је довело до тога да је Боде био први у лиги по прогресивним трчањима у прошлој сезони.

Отуда ће императив за црвено-беле бити да буду рационални, јер уиграни Бодеов тим опасно прети из транзиције по одузетој лопти. Бодеово прогресивно трчање има фокус на напредовање играча са лоптом или без ње ка противничком голу, са циљем стварања шанси за гол или дестабилизације одбране противника. Ова врста трчања је директна и намерна, са фокусом на премештање игре у нападачке позиције. Бодеови играчи који изводе прогресивно трчање често траже простор између линија противничке одбране или користе брзину и агилност да преваре одбрамбене играче противника. Без сумње, за ово ће Норвежанима итекако недостајати Алберт Гренбек који је продат Рену за високих 15 милиона евра, али је ту брзи и опасни Ејвен са осам асистенција и два поготка.

Фредерик Шеволд који покрива десну страну показао је изузетну брзину и стабилност, што га чини незаменљивим. Боде/Глимт не може ни без Патрика Берга којег је продао француском Лансу, да би га осам месеци касније откупио назад за 4 милиона. Овај везиста прави је стуб на среди Бодеовог тима, држећи баланс између дефанзиве и напада у компликованом Кнутсеновом систему. Улрик Салтнес демонстрирао је снажан ударац, технику и контролу лопте на високом нивоу. Са својом висином, има физичку предност која му омогућава да доминира у ваздушним дуелима и опасан је након прекида.

У сваком случају, извесно је да би Боде/Глимт као Звездин ривал изашао у познатом систему игре и да бисмо гледали доста њиховог трчања и промена позиција, уз мало контакта. Такође, травната подлога њиховог маленог стадиона (капацитет око 5.000 места) је синтетичка, што би могло Звездиним играчима донети мало нелагодности и дуже прилагођавање у уводним минутима утакмице, током којих не би смело да се праве кардинални пропусти.

ЈАГЕЛОНИЈА

У 2014. години Јагелонија није ни знала шта је европски тријумф, али се на њеном стадиону у Бјалистоку са разгласа навијача интонирала химна Лиге шампиона при загревању играча. Наиме, уочи меча са Легијом навијачи клуба са савероистока Пољске желели су направе увертиту за утакмицу и сипају со на рану клубу из Варшаве, који је тог лета био бољи од Селтика у квалификацијама укупним резултатом 6:1 (4:1 и 2:0), али је због пропуста у вези са правилом о играчу који није био регистрован за учешће у узвратном сусрету, тај реванш регистрован службеним резултатом 0:3 за Шкоте, који су на крају и прошли (4-4) због правила гола у гостима. Провокација која је изазвала гнев код присталице Легије и клетве ка тиму из Бјалистока, али овај клуб десет лета касније игра двомеч против Боде/Глимта који би га послао у плеј-оф где се химна Лиге шампиона и заиста интонира уочи утакмице.

Показује овај ентузијазам да би Црвеној звезди било неупоредиво теже да игра у амбијенту на Стадиону Мискиј у Бјалистоку неголи у ралативно мирној норвешкој атмосфери. Навијачи Јаге, познати су по својој лојалности клубу и великој подршци, али то није једина снага на коју ће се ослонити пољски првак.

Исписали су историју у Јагелонији у мају када су дошли до прве шампионске титуле и укупно трећег трофеја у 104 година дугој историји клуба. Овај клуб чији је буџет између 9 и 10 милиона евра није виђен као кандидат да се умеша у борбу за титулу, али су направили сензацију и већ обезбедили прву европску јесен и на још један начин исписали клупску историју.

Тренер Адријен Сјеменец има свега 32 године и у априлу 2023. године преузео је екипу у деликатном тренутку када се једва ишчупала елиминације и селидбе у другу лигу, а сезону касније је освојио је шампионску титулу. Сјеменец је био виђен као прелазно решење након што је прекомандован с позиције тренера Б селекције на клупу првог тима, али је добио шансу по обезбеђеном опстанку да настави са радом, без икаквог терета великих очекивања из чега се изродила сензација.

Тим Адријана Сјеменеца имао је много хероја, али Доминик Марчук је свакако један од главних и представља највеће откорење. Пре почетка сезоне 23/24. Марчук је био играч друголигаша Стал Ржешова и прешао је у Јегелонију без накнаде за трансфер. У шампионској сезони у бојама Јагелоније, Марчук је постигао седам голова и забележио четрнаест асистенција. Захваљујући томе, препознат је као најбољи млади играч сезоне. По стилу игре подсећа на Кубу Блашчиковског. Одликује га брзина, снага у дуелу и добра контрола лопте. Марчукова добра игра у претходној сезони је резултирала интересовањем страних клубова, Галатасараја и Лила. Постојала је и понуда италијанског Лечеа, али је одбијена, мада италијанска Газета наводи да је остало још мало детаља до финализације трасфера, па је питање да ли ће Јагелонија имати Марчука на наредним европским утакмицама.

Шампионски тим остао је без запаженог левог бека Бартоломеја Видовика којег је пазарила Брага за 1.5 милиона евра. Без сумње, Јагелонија је овим остала без његовог великог офанзивног потенцијала пошто је прошле сезоне наместио шест, а забио девет голова. На његову позицију доведен је Жоао Мутињо на позајмицу из Специје.

Пољски првак се појашао у нападу са Ламином Дијаби-Фадигом из Париза, младим крилом Филипом Волским из Леха, шпанским играчем Микијем Виљаром. Стигао је и голман Стријек из Викомба да замени Србина Златана Аломеровића који је уписао девет “клин шита” прошле сезоне и преселио се на Кипар. Новајлија је и десни бек Томаш Силва из Визеле који се такође сналази у везном реду.

Опасност из Јагелонијиног тима прети највише од снажног и спретног Афимика Пулулуа који је прошао Базелову омладинску школу и шпанског креативца Хесуса Имаза од којег зависа целокупна игра. Одликује се добрим прегледом игре, добром десном ногом и не либи се да одиграва или завршава акције ударцем на прву, без претераног оклевања због чега га је тешко чувати. Лево крило Кристофер Хансен има квалитетан центаршут, опасан је кад повуче лопту у контри и воли игру један на један. Такође, његовое кретње добро прате остатк тима у транзицији и углавном је он тај за кога се отвара простор, концентрацијом на средину, како би му се оставио простор за завршницу уласком са бока, јер има прецизан ударац и добру реализацију десном ногом.

У суштини, Јагелонија и Боде/Глимт су два потпуно различита тима. Норвешки тим је много мобилнији, креативнији и бржи. Са друге стране, Јагелонија не поседује ту нападачку разноврсност и потенцијал, али би у својој оријентацији на чврсту игру на гол мање могли бити тешки за “начињање”.  Сходно прогнозама и УЕФА рангирању, првак Норвешке слови за фаворита, али бисмо након прве утакмице могли да стекнемо комплетнији утисак о односу снага ова два тима. Напомињемо да иако је Боде жарио и палио широм Европе, на Пољацима се увек сламао. Кнутсенова екипа није била боља од Легије у квалификацијама за Лигу шампиона, као ни од Леха у елиминационој фази Лиге конференција. Двомеч са Јагелонијом ће гледати као на прилику да прекину непријатну традицију.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама