Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Одбрамбени зид на кушању: дефанзивне недоумице пред Црвеном звездом уочи меча сезоне

У пет одиграних првенствених утакмица, костур тима Црвене звезде добио је видљиве обрисе у свим линија изузев дефанзивне која је шефу струке црвено-белих служила за комбинаторику и попуњавање форме о правилу ‘бонус’ играча.

У првенству као што је Суперлига Србије, јаз у квалитету између Црвене звезде и њених ривала такав је да готово све утакмице личе једна на другу: Звезда је та која константно напада, а противник се грчевито брани. Доминантан посед лопте омогућава дефанзивцима нападачког тима да одржавају бољу и растерећенију позицију на терену, што им олакшава реаговање на ретке противничке нападе. У тој констелацији снага, дефанзивна линија црвено-белих је под најмањим притиском и ризиком од грешке, што отвара врата Владану Милојевићу да обавезну форму у виду ‘бонус правила’ попуни углавном на овом делу терена. Стефан Лековић, Огњен Мимовић и Насер Ђига најчешће су играчи који служе да се испуни квота обавезних младих играча на српским игралиштима, а питање које се поставља пред најважнији меч сезоне може да гласи – ко ће од њих уопште добити поверење да изађе на терен Аспмира стадиона у Бодеу и буде фактор стабилности у походу на нову, реформисану и престижну Лигу шампиона?

Да није било одласка капитена Александра Драговића, те да су Омри Глазер и Шериф Ендиај доброг здравља, гро навијача црвено-белих могло би да стави руку у ватру да би Владан Милојевић у уторак послао на терен овакав састав Црвене звезде: Глазер – Сеол, Ђига, Драговић, Родић – Хван, Елшник – Пума, Иванић, Олајинка – Шериф Ендиај.

Ипак, Звезда је у новој сезони отпочела живот без Драговића чију је капитенску улогу преузео Урош Спајић. Нови лидер шампиона Србије ипак је далеко од жељеног и потребног стања. Није ни ваљано прошао припреме, јер је са клупе посматрао елиминацију репрезентације Србије на Европском првенству у Немачкој, а кад се вратио клупским обавезама није одиграо ни минут на припремним мечевима. Пропустио је премијеру против Јединства и започео у мечу против Младости и није се прославио, јер је Црвена звезда забележила рани кикс. У акцијама из којих су примљени голови, Уроша Спајића није било никуда. “Зујао” је у простору и није се понудио да пресече пас код водећег гола гостију, а у моментима кад је екипа из Лучана дуплирала предност после извођења слободног ударца, истакао се лошом маркацијом на првој стативи.

На савест му иде и гол који је Звезда примила у мечу са Новим Пазаром када је био далеко од Опаре, па се при покушају да интерванише срушио иза Нигеријца који је неометан изашао испред Илића и поравнао резултат. Још кардиналнији пропуст виђен је јуче на мечу против Чукаричког када је у 34. минуту очајном реакцијом оставио лопту ривалу и отворио му коридор да изађе у стопостотну шансу, али га је нове одговорности (или кривице?) спасио промашај Брђана. Приморао је Владана Милојевића да га остави у свлачионици на полувремену.

Проблем за тренера Милојевића већи је тим што није још увек нашао добитну комбинацију. Немања Стојић је форсиран на месту десног бека и после две утакмице увидело се да му улога, која је доскора била намењена Срђану Мијаиловићу, не одговара. Ризик би био ставити га на месту десног бека у Норвешкој и тиме ставити букагије целој екипи која би итекако трпела, како дефанзивно, тако и у организацији напада. Варљива је форма и Огњена Мимовића, који се у брзом ритму који је диктирао Зенит на припремама није снашао. Иако пријатељска, то је ипак најближи тип утакмице коју је Црвена звезда досад одиграла, а каква је чека на северу континента за пар дана. Стога су и све шансе да ће на месу десног бека доћи Јунг-ву Сеол. Корејац је легитимни кандидат за ту позицију јер му она свакако лежи, али зачкољица за Владана Милојевћа биће та што он то на утакмицама није играо, већ је деловао по левој страни док је чуван и штеђен био Милан Родић за оно што следи.

Све је гласнији и извеснији долазак дуго жељеног Вање Дркушића који ће ојачати одбрамбене редове Звезде. Али хоће ли “из авиона” право на синтетичку подлогу стадиона у Бодеу? Репрезентативни друг Тими Макс Елшник доказ је да ствари могу да “кликну” и без икаквог периода адаптације. Но, двоструки стрелац у шампионату играо је на мечевима где црвено-бели нису трпели икакав притисак ривала. У судару са Жутом хордом, са њиховим гегенпресингом и импресивним механичким способностима, ствари ће бити много рањивије и осетљивије.

Говорио је већ Милојевић да неки његови играчи нису још увек у правом ритму. Месец дана је од старта сезоне, али ако ћемо право, већ се на старту знало када ће на Маракани бити оно што се квалификује као “меч сезоне”. Пред Звездиним тренером су сигурно бриге када је  питању дефанзивна стабилност, али морао би да извуче поуку да је можда требало да се фокусира на то да уштимује последњу линију тима, уместо да у њој тражи простора да указује прилику ‘бонус’ играчима, само јер би тиме најмање трпела организација напада против ривала у шампионату који се редовно бране у дуплом блоку.

Императив за црвено-беле биће да одиграју стабилну утакмицу у гостима норвешком шампиону који у свом дому уме да се размаше на терену и постигне доста голова. Са активним и позитивним резултатом, све ће бити лакше пред реванш на Маракани.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама