Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Црвена звезда – Боде Глимт 2:0 (1:0)

Црвена звезда се пласирала у Лигу шампиона! Упркос поразу у Норвешкој, успели смо да на Маракани славимо са 2:0 против Боде Глимта погоцима Бруна Дуартеа и Уроша Спајића, на асистенције Фелисија Милсона и Тими Макс Елшника, чиме је тим Владана Милојевића још једном обрадовао читаву црвено-белу јавност.

Црвена звезда – Боде Глимт 2:0 (1:0)

Стадион: “Рајко Митић”.

Гледалаца: 46.167.

Судија: Давиде Маса (Италија).

Стрелци: Дуарте у 26. и Спајић у 59. минуту.

Жути картони: Елшник, Иванић, Пума (Црвена звезда), Шефолд (Боде Глимт).

Црвена звезда: М. Илић, Мимовић, Ђига, Спајић, Сеол, Хванг, Елшник, Иванић (од 86. Л. Илић), Олањинка (од 72. Далсио), Милсон (од 62. Пума), Дуарте (од 72. Ендиаје).

Резерве: Гутеша, Дркушић, Лековић, Родић, Далсио, Канга, Л. Илић, Шљивић, Пума, Пруцев, Катаи, Ендиаје.

Боде Глимт: Хајкин, Шефолд, Бјертфут, (од 85. Мое) Гундерсен, Бјеркан, Евјен (од 85. Окленд), Берг, Брунстад (од 74. Салтнес), Мета (од 85. Хелмерсен), Хауге, Хег (ОД 66. Зинкернагел).

Резерве: Лунд, Нилсен, Окленд, Салтнес, Мое, Хелмерсен, Серли, Капскармо, Томич, Соренсен, Зинкернагел, Микелсен.

Фантастична атмосфера на Маракани означила је почетак још једног великог европског меча за Црвену звезду, а увертиру пред утакмицу означили су златни ватерполисти које је цео стадион поздравио – Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Страхиња Рашовић, Владимир Мишовић. Прва опасност у казненом простору гостију догодила се у петом минуту када је Милсон центрирао са левог бока, али Дуарте није успео да захвати лопту главом како је желео. Већ у наредном минуту је Иванић гађао искоса са леве стране, из добре позиције – преко гола. Опробао је ударац са дистанце Хванг у 13. минуту и прописно намучио Хајкина који је морао да пошаље лопту у корнер. Наставиле су да се ређају шансе пред голом Бодеа, а у 16. минуту је Олањинка био главни протагониста када је одузео лопту Бјеркану у опасној зони и упослио Дуартеа кога је на послетку изблокирао Гундерсен. Константан пресинг су играли Милојевићеви пулени и отежавали Бодеу да започне било какву смислену акцију из последње линије, већ су константно били принуђени да дугачким лоптама траже решења.

Заслужено – Звезда је дошла до вођства у 26. минуту када је Бруно Дуарте са беле тачке погодио, након што је претходно Шефолд непрописно зауставио Милсона. Погодио је Олањинка пречку у 31. минуту након што се Дуарте, карактеристично, извукао леви бок и центрирао, али је нигеријски офанзивац главом затресао оквир гола након што је Хајкин качио лопту. Ударац са дистанце је опробао и Елшник у 36. минуту, али се лопта из одбитка докотрљала до Хајкина. Играло се викторије у првом полувремену испред гола Бодеа, Маракана је одрадила своје, али и играчи који су фантастично испоштовали тактику тренера Милојевића и потпуно спречавали ривала да било шта искреира.

Кренули су гости растерећеније у наставку, али је Мимовић у неколико наврата сјајно интервенисао и успевао да неутралише Хаугеа који се издвојио као најопаснији фудбалер Бодеа. Први ударац у оквир гола, фудбалери Бодеа су упутили тек у 56. минуту када је Берг гађао са 20 метара, а Илић одлично одбранио. Дошла је Звезда до новог гола, потпуно заслужено, у 59. минуту када је Елшник одлично центрирао из угла, а капитен Урош Спајић главом закуцао лопту у мрежу – за потпуну ерупцију одушевљења на Маракани. Мењао је Милојевић, убацио је на терен Пуму, а затим и Далсија те Ендиајеа.

Одмах је Ендиаје по уласку у игру показао какво срце има и колико се бори за Звезду, па је одузео лопту Шефолду и протутњао по левом боку, али је фалио завршни пас. У наредном нападу, у 75. минуту је и Иванић прошао по левој страни, али га је блокирао Бјертфут који се позиционирао тик испред Ендиајеа. Имала је Звезда упркост активном резултату потпуну контролу игре и дословно се ништа није мењало у идеји Владана Милојевића. У финишу, Милојевић је шансу указао и свежем Илићу, а мало је фалило да Хванг у 88. минуту стави тачку на меч када је добро гађао искоса са леве стране у добро позиционираног Хајкина. Још бољу шансу имао је Илић у надокнади, али је погодио Хајкина на гол линији…

Ипак, било је то и више него довољно за велику Црвену звезду која ће поново играти Лигу шампиона!

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама