Блог Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

Сферопулосов асистент за Грке: Не размишљамо о Петрушеву више

Уочи пријатељске утакмице  Олимпијакоса и Црвене звезде, за локалне медије у Атини говорио је Василиос Гераготелис, асистент у стручном штабу Јаниса Сферопулоса, и том се приликом дотакао неких од актуелних тема које занимају европску и домаћу кошаркашку јавност.

Питање свих питања које повезује овог лета београдске и атинске црвено-беле је потенцијални трансфер Филипа Петрушева у редове Звезде.

„Он нас је заправо окупирао у лето када смо „градили“ ростер. Од тада, пошто се „златни средина“ није нашла да нам дође, било као редован трансфер  или као позајмица, више нас то питање не оптерећује. Мислимо да је то нешто што би, ако би се десило, био додатни додатак и опција. Уопште не размишљамо о томе тренутно, покушавамо да припремимо тим, а да не размишљамо о Петрушеву.” рекао је Звездин помоћни тренер.

Говорио је о циљевима који су пред клубом – „Ова година је другачија. Почињемо од почетка сезоне, ми смо ти који смо играчки бирали и градили ростер колико смо могли. Свакако да је циљ да освојимо Јадранску лигу, српску лигу и Куп, али главни циљ екипе је пласман у плеј-оф Евролиге. Као што знате, исти циљ је постојао и прошле године, али нисмо успели да га остваримо. Током године били смо близу, на 10-11 месту, трудили смо се да имамо место у доигравању. У неколико утакмица, посебно у поразима од Басконије и Жалгириса, изгубили смо сваку шансу, па је то био циљ који се није остварио. Дошло је до повећања буџета и прошле и ове године и зато су наши циљеви већи. Све ово, наравно, повећава очекивања и притисак на екипу, али такво је првенство и драго ми је што сам у тиму који ради овакво првенство“.

Грке је занимало да ли је прошлосезонски дебакл Партизана у одмеравањима са Звездом утицао на радикалне промене у редовима ривала, на шта је Гераготелис одговорио – „И то је био разлог. Дербији у Србији су као у Грчкој. То је нешто што их је очигледно натерало да потпуно промене ростер и оду на нешто потпуно ново и другачије у односу на прошлу сезону. Трудим се да не размишљам толико о томе шта други људи раде. Желим да верујем да смо „изградили“ јак тим, који ако буде играо како желимо, могли бисмо да остваримо своје циљеве. Тренутно смо усредсређени на оно што радимо и како ћемо да радимо што је могуће боље.”

Желели су домаћи новинари да чују став и о Дубаију и потпису Бертанса.

„Изгледа да састављају тим који ће бити прилично конкурентан. Већ су направили неколико добрих потеза, али сада су доласком Бертанса њихови циљеви постављени још више и они ће се представити још јаче“.

Када је реч о погледу на евролигашку конкуренцију, сматра да ће и ове сезоне такмичење бити изједначено и конкуренто.

„Мислим да нећемо видети ништа другачије. Прошле године смо видели најконкурентнију и најинтересантнију Евролигу свих времена, мислим. Верујем да ће се нешто слично десити и ове године. Сви мечеви ће бити битни, предност домаћина и места у следећој фази ће се одлучивати међусобним дуелима и разликама. И исто за тимове. Мислим да ће бити занимљиво видети какви ће бити велики евролигашки клубови ове године. На пример, волео бих да видим какав ће ове године бити Ефес, који прошле године није био на високом нивоу. Волео бих да видим Милан који има веома квалитетне играче и није могао ништа добро да уради прошле године. Истовремено, класични јаки тимови, осим наших, као што су Фенербахче, Реал Мадрид, Барселона, Монако. То је веома јака лига. Док утакмице не почну и не видимо конкретне узорке тимова, не можемо да извучемо јасне закључке. За мене је увек правило да, вероватно, неће бити група оних које сматрамо недодирљивим, ни група оних за које сматрамо да нису на нивоу.“ рекао је.

Скочи на траку са алаткама