Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Може ли Звезда да се сад “ложи” на плеј-оф?

„Никад се нисмо ‘палили’ на фајнал ејт“ поручио је Небојша Човић на јавном сервису 2023. године када су након пораза у Барселони потопљени сви реални изгледи да ће се Црвена звезда пласирати у плеј-оф такмичења у којем је у вансезони као усмени таргет из истих уста речено да се циља на фајал фор.

А овог лета Звездин председник иде и корак даље, постављајући оквире мерљивости циљних таргета. Обраћајући се пред Скупштином клуба, саопштава да „Наш је циљ да у новој сезони Евролиге забележимо скор од 26-8, 25-9 или 24-10“. Пуцањ на високо, имајући у виду да би овакав скор био тек нешто слабији од фуриозног учинка прошлогодињег Реала који је завршио као убедљиво први на табели са свега седам пораза из 34 утакмица.

А о каквом наглом скоку и искораку Црвене звезде би се радило сведочи и податак да би то значило да она први пут након осам сезона бележи позитиван однос победа и пораза, откад је сезона 2016/17. завршена са 16-14 што није било довољно за пролаз у наредну фазу.

За овакве амициозне најаве, предузети су и амбициозни потези. После много времена, клуб је у пику сезоне, продужио уговор са једним од носилаца игре. Џоел Боломбој је крајем јануара потписао двогодишњно продужење сарадње. Пракса је поновљена са потписима Теодосића, Лазића, Гедраитиса и Јага. Задржавање човека без којег прошле сезоне није остварена победа у Евролиги, капитена, МВП-ја финалне серије АБА лиге и једног од играча који је доносио највише у дефанзивној енергији, живи су докази да на Малом Калемегдану овог пута желе да планови не остану само на речима и да крену путем контнуитета који је већ био блокиран редовним склапањем новог тима.

Дан након што је сезона 2023/24. завршена жетвом трофеја, обелодањен је потпис Уроша Плавшића. Високо центар експлодирао је у минулој сезони и скренуо пажњу на себе. Звездашка јавност ће врло поуздано знати шта може да очекује од његове улоге. Ради се о играчу који ће увек бити енергетска инјекција за тим, бити користан у прављењу блокова, скоку и пику. У екипи Меге одлично је послужио својом конституцијом да при блоку отвара простор за продоре саиграча. За релативно младог играча попут њега увек ће бити простора за напредак, како офанзивно тако и у дефанзивном правцу, кроз рад са стрпљивим и темељитим стручњаком какав је Сферопулос. Имаће шта да упије и од креативности, кошаркашке интелигенције и искуства Луке Митровића.

На изненађење многих, друго име који је ојачало Звездин ростер било је Ајзеа Кејнан, придошлица из Олимпијакоса у којем је имао неке славне улоге у евролигашким вечерима. Оно по чему је препознатљив на првом месту је шут са дистанце. У прошлој сезони његови проценти на шуту за три поена били су изнад 40%. И далеко од тога да су то једини квалитети које поседује. Он је од оних играча који и када га шут неће послужити може да буде од велике користи. Својим кретњама, читањем ситуација, брзином и екплозивношћу у стању је да „преброји“ ривале, рашири игру и направи пометњу. Друга стране медаље његовог ниског тежишта може бити допринос тимској одбрани, посебно у ситуацији кад га ривали нападају у високом пику. Ипак, у игри један на један, није га тако једноставно пробити због снаге коју има. Добре физикалије одражава податак да није пропустио ни један од 41 сусрета у Евролиги прошле године.

Добро познат црвено-белој публици Никола Калинић још једном је повратник своме јату. Враћа се да трећи мандат одради подједнако успешно. Има ли смисла и потребе говорити где све може да допринесе Црвеној звезди? Лидер који и у најбезнадежнијим моментима може да буде мотор покретач своје екипе. Никада се није штедео кроз каријеру и играч којег би пожелео сваки од 18 евролигашких тимова. Прави благослов за сваког тренера који би могао да му пронађе улогу на више различитих позиција. А спој њега и Црвене звезде лансира то на ниво више, јер за разлику од шпанских епизода у којима је трпео критику, под овим кровом никада није показао летаргичност.

У тим данима интензивног саопштавања нових потписа, представљен је и Мајк Даум. Крилни центар који је кроз целу каријеру био подређен потребама тима, за исто је планиран и у Црвеној звезди. Међутим, након што се изјаловило у плановима и покушајима да се доведе Филип Петрушев, на Даумовим леђима ће ипак пасти већи терет одговорности. У досадашњој каријери показао је да игра без превише ризика. Не упушта се у оно у шта није сигуран и труди се да буде рационалан. Тако ће без сумње бити и у црвено-белом дресу где пробирљива кошаркашка јавност поставља високе захтеве и суди брзо, без узимања у обзир олакшавајуће околности. Можда ће због тога добити критику да је једноличан и често недововољно употребив, али може и превагнути на страну да покупи симпатије играча из сенке који добро обавља своју улогу. Све је на тренеру како ће употребити његове квалитете који се на првом месту персонификују у мекој руци и погоцима са дистанце.

Рано најављени и дуго чекано озваничени трансфер Коди Милер-Мекинтајера усијао је навијаче Звезде. Играч који је имао мноштво заобилазних станица до коначног наступа у прошлосезонској Евролиги брзо је напунио око љубитеља традиционалне и класичне кошарке. Иако његова Басконија није најсрећнија опција за тај стил, у Виторији је чинио импресивне ствари. Његова игра карактерисала се изузетним вештинама у асистирању, што је кулминирало рекордом у броју асистенција у једној утакмици Евролиге, где је забележио 20 асистенција. Овај подвиг је учинио Мекинтајера трећим играчем у историји такмичења који је постигао трипл-дабл учинак, што је допринело његовој репутацији као једног од најбољих плејмејкера у такмичењу. Први пут након Стефана Јовића, Звезда добија плејмејкера сличног профила, уз значајну физичку надоградњу. Оно што је недостајало сезонама, традиционална игра у пику ће са њим добити нови значај. Бивши тренери често су говорили да је кроз каријеру добро користио тело, а временом је то још више усавршио. Има добар преглед игре, чита ситуације на паркету. Главна мана кроз читаву каријеру остаје шут са дистанце. Није се ни дизао много на том шуту у прошлој сезони, мада је у шпанском тиму Маркус Хауард био тај за кога су „резервисане“ те ситуације. Осим тога, његова брзина и атлетизам му дозвољавају да прати брже противнике, док његова издржљивост осигурава да интензитет игре остане константан током целе утакмице. Способност да изводи пресинг на противничке играче често резултира крађом лопте и брзим контранападима. Долази са екстра мотивом у Београд и неће се штедети.

Огњен Добрић, још један од повратника у клуб, имаће чиме да допринесе у новој сезони. Иза њега је повредом испресецана сезона у Виртусу, али је на Олимпијским играма са сјајном ролом показао да има живости пред нову сезону. Утисак је као да није ни одлазио, па нема потребе за ширим описима његових способности. Оно што је основно код њега – тројка из места кад остане сам на шуту. У одбрани, још увек су пред очима навијача неке од сјајних рампи које је лупио, што ће рећи да чита кретње ривала.

Каква је генерална оцена узимајући у обзир новајлије и сенаторе? Па, ако тиму Јаниса Сферопулоса негде недостаје, то је дубина и квалитет на позицији високих играча, где ће поштеном, али оптерећеном Боломбоју и енергичном, али неискусном новајлији Плавшићу можда бити потребна додатна подршка да би зрачили сигурношћу унутар рекета. Од четворке ниже, црвено-бели су пуни талента и ширине. Имаће много разноврсних опција за понудити.

У односу на сезону раније, тим атлетски изгледа боље. Са снажним Калинићем, Кејнаном и Макинтајером који су прошле сезоне одиграли сваку утакмицу, то ће бити гарант високог интензитета. Али, у ростеру има и оних чији је медицински картон дугачак.

Пак, неме много тимова нападачку потентност и креативност какву доносе Теодосић, Кејнан, Недовић, Јаго, Митровић и други. Али је евидентно да мало фали на позицијама 4/5 да би ова екипа била заокружена. Звезда ће рачунати на Боломбоја из прошлег сезоне, не доводећи у питање пројекцију да ли ће моћи да пружи исто што и у својој најбољој сезони у каријери. Време ће показати каква ће бити реалност. А можда сезона „избаци“ још некога у први план ко је био испод радара, како је то са Звездиним центром било.

Клупска управа и тренер били су нескромни у изјавама да је циљ, поред одбране освојених трофеја, бити бољи у евролигашком поретку. Поглед на конкренцију, без дубоког удубљивања у њу овом приликом, каже да је можда квалитет у овој сезони раслојенији, разуђенији и уочљивији, те да неће бити тако изједначено као у претходне две. Звезда је свој постер оснажила у односу на те дане, и изгледи да се докопа плеј-офа чине се реалним, мада ће то бити тешко са скором какав је зацртао Небојша Човић пре који дан.

Скочи на траку са алаткама